September 28th, 2020
Luisteluharjoittelun tulisi olla riittävän monipuolista että se kehittää pelaajan valmiuksia sekä urheilijana että jääkiekkoilijana. Tämä varmistetaan sisällyttämällä vuosittaiseen harjoittelukiertoon riittävästi eri tyyppisiä harjoitteita. Käyn tässä kirjoituksessa läpi lyhyesti harjoittelun eri tyypit joita vuosittaiseen tekemiseen tulisi sisällyttää.
Listattujen harjoittelutyyppien lisäksi harjoittelussa tulisi olla myös jokaiselle urheilijalle tarpeellisia kestävyys ja liikkuvuus harjoitteita.
Luisteluharjoittelu jakautuu jäällä ja jään ulkopuolella tehtäviin harjoituksiin. Täytyy pitää mielessä että kaikki harjoittelu mikä tapahtuu jäällä luistimet jalassa takaavat pelaajalle mahdollisuuden kehittyä myös luistelussa, mutta myös puhtaasti luistelutaitoa ja erityisesti tehokkuutta kehittävää harjoittelua tulisi olla.
Jään ulkopuolella tehtäviin harjoituksiin kuuluvat seuraavat harjoitteluntyypit ja tavoitteet:
Tämän harjoituksen tavoitteena on poistaa ja pitää poissa tehokasta luistelua haittaavat tekijät sekä ehkäistä loukkaantumisia ja vahvistaa sidekudoksia kestämään luistelun räjähtävä ja pelitilanteissa toisinaan repivät liikkeet. Harjoittelu sisältää jalan heittoja, erilaisia askelluksia sekä näiden yhdistelmiä sekä perinteisiä dynaamisia venytyksiä.
Tasapainoa hallinnoivia lihaksia on helpointa harjoitella ensin jään ulkopuolella lenkkarit jalassa. Tämä sisältää eri tyyppisiä tasapainoharjoitteita luisteluasennossa ja luistelua mukailevien liikkeiden avulla. Tärkeintä on hyvä vartalon hallinta sekä ylä- ja keskivartalossa sekä lantiossa. Nämä ohjaavat jalkojen tekemistä ja kun tasapaino on hyvä jään ulkopuolella, se auttaa sitä myös jäällä luistimet jalassa liukkaalla pinnalla.
Tämä sekä yhdistää että lisää tasapainoharjoitteisiin uusia työtapoja. Lisäksi imitointi sisältää eri tyyppisiä luistelunomaisia hyppyharjoitteita. Nämä ovat usein vaativia ja vaativat hyvän tasapainon, liikkuvuuden sekä rytmitajun jotta ne voidaan tehdä oikein. Luistelua imitoidessa kroppa pyritään opettamaan käyttämään lihaksia samanlaisessa rytmissä ja järjestyksessä kuin jäälläkin.
Luisteluharjoittelua olisi hyvä tehdä myös jäällä jotta jäällä liikkumistapa eli luistelu monipuolistuu ja tehostuu jolloin siitä tulee luonnollinen tapa liikkua nopeasti ja ketterästi.
Kuten jään ulkopuolella tulisi myös jäällä tehdä harjoitteita, jotka haastavat tasapainoa ylläpitäviä lihaksia. Luistimen terän kaareva muoto ja tehokas luistelu vaativat oikeanlaista tasapainoa terän päällä jolloin luistelupotkuun saadaan tehoa ja pelaaja pystyy myös pelitilanteissa luistelemaan ja kamppailemaan tehokkaasti.
Näissä harjoitteissa keskitytään kokeilemaan ja opettelemaan erilaista terän käyttöä jäällä. Luistimen terän muotoilu vaikuttaa siihen miten eri tyyppiset pelaajat niillä luistelevat. On tärkeää ymmärtää ja tuntea oman luistimen muoto ja se miten sitä hyödynnetään tehokkaasti erilaisissa pelitilanteissa. Muotoilu on yksilöllinen asia, ja kokeilemalla pelaaja löytää itselleen kaikkein parhaiten sopivan terän muotoilun.
Jääkiekko on peli, jossa nopeilla suunnan muutoksilla pystytään saavuttamaan enemmän maalitilanteita sekä ehditään mukaan puolustukseen siinäkin tapauksessa että vastustaja pääsee yllättämään. Rytmin muutoksia pystytään harjoittelemaan sillä se vaatii sekä nopeaa kiihdytystä että luistelun muuntamista liukuvammaksi jolloin saavutetaan huippunopeus. Lopulta jäällä liukuminen on se mikä ylläpitää ja mahdollistaa nopeuden ennemmin kuin kova tahtinen potkiminen ja luistinten hakkaaminen jäähän. Karkeimmillaan voidaan ajatella että luistimen liukuminen jäällä on se mikä tekee luistelusta nopeampaa kuin juoksusta lenkkarit jalassa.
Nopea liikkeelle pääseminen takaa kiekon ja vastustajan saavuttamisen nopeasti, mikä tuo lisää mahdollisuuksia vaikuttaa peliin ja tehdä tehopisteitä. Räjähtävä liikkeelle lähtö on tärkeää myös nopeissa pelin suunnanmuutoksissa. Nopeaan lähtöön vaikuttaa muutamat perusasiat: mitä ajattelemme saavuttavamme kun lähdemme liikkeelle, tai miten saamme painopisteen tehokkaasti voimantuoton etupuolelle jolloin voimme tuottaa tehokkaasti lisää vauhtia jalkojemme lihaksistolla.
Nopeus ja tehokkuus on se mikä havaitaan selkeimmin luistelussa. Nopeus mikä tarkoittaa liikkumisnopeutta eteenpäin sekä luistelun hallinta kovassa vauhdissa ovat asioita joita tulee harjoitella sillä maalinteko tilanteissa on monesti paljon vauhtia ja nopealla hyökkäyksellä voidaan yllättää vastustaja. Tehokas luistelu tarkoittaa sitä että pelaaja pystyy kentällä ollessaan pitämään yllä kovaa vauhtia samalla käyttäen voimia niin että vauhtia riittää niin pitkälle läpi ottelun kuin mahdollista.
Tässä tyypillisimpiä harjoituksen tyyppejä. Kirjoitan toisella kertaa myös harjoituksen rakenteesta sekä siitä miten harjoitukset eroavat pelikaudella ja harjoituskaudella.
Kiitos lukemisesta ja mikäli kiinnostuit niin ota yhteyttä: jarmo@hitechskating.com
Hyviä pelejä, Jarmo