September 17th, 2020
Tyypillisimmillään luisteluvalmennus sisältää jäällä tehtäviä harjoitteita joiden tarkoituksena ja tavoitteena on parantaa pelaajien tasapainoa, terän käyttöä ja hallintaa sekä nopeutta. Harjoitteet voidaan jakaa karkeasti tekniikkaa ja tehokkuutta kehittäviin harjoitteisiin.
Luisteluharjoittelua ja valmennus voidaan harjoittaa sekä pelikaudella että sen ulkopuolella. Valmennuksen tavoitteena on pelikaudella kasvattaa taitotasoa lajinomaisilla harjoitteilla sekä lisätä luistelun tehokkuutta kamppailu ja pelitilanteissa. Pelikauden ulkopuolella harjoittelua toteutetaan joko jäällä tai sen ulkopuolella. Kauden ulkopuolella on parempi mahdollisuus puuttua myös varsinaisiin virheisiin kokonaisuudessa.
Pelikaudella tärkeintä on keskittyä siihen että joukkueen pelaaminen ja tehokkuus on hyvällä tasolla ja pelaaja pystyy toteuttamaan joukkueen pelitaktiikkaa. Koska kaikkea ei voi tehdä kerralla tulee keskittyminen pitää niissä asioissa mikä siinä vaiheessa kautta on tärkeintä.
Tyypillinen pelikauden luisteluvalmennus ei kuitenkaan nuorten pelaajien kohdalla (alle 15-vuotta) juurikaan eroa harjoituskauden harjoittelusta. Suurin ero on siinä että pelikaudella kaiken harjoittelun pitäisi tapahtua jäällä luistimet jalassa.
Harjoituskaudella on mahdollista keskittyä luisteluharjoittelussa myös tukevien harjoitteiden tekemiseen. Vaikka jäällä pyrkisi harjoittelemaan tehokkaasti, niin mikäli lihaskunto ja kehon hallinta eivät riitä, ei luisteluharjoittelustakaan saa kaikkea irti. Vanha sanonta "Nopeus on voimaa, jota taito hallitsee" pitää paikkansa tässäkin. Taitoa eli luistelussa erityisesti tasapainoa voidaan harjoitella myös ilman luistimia.
Riippuen henkilön iästä yhden harjoituksen pituus vaihtelee puolesta tunnista, puoleentoista tuntiin. Harjoituksen pituus vaikuttaa myös sen intensiivisyyteen. Harjoittelussa tulee aina muistaa laatu ennen määrä kun on kyse taitoharjoittelusta kuten luistelusta.