December 4th, 2020
Nuorten luisteluvalmennuksessa on tärkeää ymmärtää kyseessä olevan pelaajamassan tai joukkueen taitojen taso. Kuten kaikessa tekemisessä perusteiden tulee olla hallussa, jotta niiden päälle voidaan rakentaa lisää osaamista. Tämän vuoksi aloitan itse aina kaikilla pelaajilla iästä riippumatta saman tyyppisillä harjoitteilla, jotta näen joukkueen taitotason ja voin sen perusteella synkronoida loppuharjoituksen haasteet kohtaamaan joukkueen osaamista.
Nuorten luisteluharjoittelun tulisi olla perusteista lähtevää ja niitä soveltavia sen mukaan kun taidot karttuvat.
Harjoittelun tyypit voidaan jakaa jäällä sekä sen ulkopuolella tapahtuviin kuivaharjoitteisiin. Ensin jäällä tapahtuvat:
Jään ulkopuolella:
Nuorella on tärkeää harjoitella luistelua jatkuvasti sillä perusteiden oppiminen ja hiominen ovat tärkeä pohja jääkiekkoilijan kehitykselle. Perusteena tärkeimmät osa-alueet ovat luisteluasento, teränkäyttö ja luistelun rytmi. Hyvä luistelutaito mahdollistaa pelaajan pysymisen pelissä mukana, mikä lisää pelitilanteita, joissa taito kehittyy kaikkein parhaiten.
Luistelutaidon kehittyminen vaatii jatkuvaa työskentelyä ja virheiden korjaamista varsinkin nuorella, jonka koordinaatiokyky ja voimatasot kehittyvät jatkuvasti nuoren kasvaessa ja vahvistuessa. Taitoa voidaan aina kehittää eteenpäin mutta tulee ottaa huomioon myös se että sen tulee tukea peliä sen mukaan mikä on nuoren pelikäsitys ja taito kiekollisesti.
Luistelussa taidon lisäksi olennaista on sen tehokkuus. Tämä sisältää sekä räjähtävät lähdöt ja vauhtiin kiihdyttämisen että vauhdin ylläpitämisen mikä mahdollistaa taloudellisen voimankäytön ja pelaaja kykenee pelaamaan kovalla tasolla läpi koko ottelun.
Tässä hyvin lyhyesti muutamia ajatuksia siitä miten nuoren pelaajan luistelu jakautuu eri osa-alueisiin joita voidaan harjoittaa omilla harjoitteillaan.